Voedselvervoer naar Azië

Internationaal voedseltransport

Voedsel vervoeren in koelcontainers is wereldwijd zeer gebruikelijk. Veel voedsel komt naar Europa vanuit Amerika, Azië en Afrika. Ook in de tegenovergestelde richting wordt voedsel vervoerd in containers, bijvoorbeeld naar Azië. Door de groeiende economieën van de ex Sovjet Unie is het transport per zee de laatste jaren enorm gestegen. Ook de toenemende urbanisatie en verbeterde infrastructuur in heel Azië speelt hier een rol in.

Kwaliteit

Containervervoer vraagt een technisch geavanceerd systeem waarbij bijvoorbeeld koeling zeer belangrijk is maar ook de controle van de luchtkwaliteit, ventilatie en vochtigheid. Reefer containers zijn hier zeer geschikt voor doordat elke container regelbaar is. Je kunt de koelcontainers  huren bij Dawson Rentals.

Het is gezien de voedselveiligheid belangrijk dat voedsel op een verantwoorde en gecontroleerde manier vervoerd wordt maar ook de kwaliteit van het voedsel mag niet negatief beïnvloed worden. Kip en vis kan zonder veel problemen bevroren worden maar rundvlees wordt vaak gekoeld vervoerd om smaak en kwaliteit te behouden. Ook kaas wordt gekoeld vervoerd en is een makkelijk exportproduct.

Export uit Nederland

Uit Nederland gaan uien, tomaten en fruit maar ook koekjes de hele wereld over en dus ook naar Azië. Vruchten als appels gaan door met hun rijpingsproces. Consumenten willen natuurlijk graag fruit dat goed aanvoelt, er mooi uitziet en precies de juiste graad van rijping en een goede smaak heeft, ook al komt het van de andere kant van de wereld, of juist daarom.
De overheid heeft regels over containervervoer naar het buitenland opgesteld.

Handelsland China

Groeiende economie
China is op het gebied van industrie en productontwikkeling een belangrijk land. Hoewel het China politiek en economisch gezien niet altijd voor de wind is gegaan, is het een land dat steeds belangrijker wordt op het internationale vlak.

Grote productie – grote behoefte aan grondstoffen
Veel producten worden in China gemaakt. Dat heeft te maken met de lage lonen die Chinese arbeiders uitbetaald krijgen voor een producten. Ook heeft het wellicht te maken met de Chinese mentaliteit. Chinezen staan erom bekend dat ze bereid zijn hard te werken en dat ze een sterk plichtsbesef hebben. Dit is natuurlijk maar een stereotype, maar het is tegelijkertijd een mentaliteit die van generatie op generatie is doorgegeven en wellicht toch aanwezig is in de Chinese cultuur.

Goedkope productie
Omdat in China goedkope productie van veel voorwerpen mogelijk is, is er veel import vanuit China. China importeert veel grondstoffen, en exporteert veel producten. Die producten variëren van technologie van grote merken als Apple, tot namaakproducten. China staat immers bekend om de vele namaak die er vandaan komt. Telefoons, GPS-systemen, computers, voor ieder groot merk is er wel een goedkopere Chinese tegenhanger.

Technologische hoogstandjes
China is echter meer dan het land van goedkope productie en namaak artikelen. China staat ook bekend om de revolutionaire nieuwe technologie die er vandaan komt. Veel innovaties op het gebied van software en hardware komen uit China. Ook allerlei ingenieuze apparaten zijn in China uitgevonden; zo is China een belangrijke producent en innovator op het gebied van zonne-energie en windenergie.

Doordat China zo’n grote producent is van zo’n uiteenlopende productie is China een belangrijk handelsland. Iedereen heeft wel “made-in-China”-producten in huis. En we mogen daar gerust blij om zijn, want de Chinese industrie levert mooie producten.

Regels voor import uit Azië

Voor de invoer van import uit Azië gelden er bepaalde regels die streng nageleefd dienen te worden. Doe je dat niet, dan loop je de kans om een hoge boete te krijgen. En daar zit je als ondernemer zeker niet op te wachten. Daarom wat meer informatie over de regels die er gelden met betrekking tot import uit Azië.

Populaire import

Import uit Azië is erg populair omdat het erg winstgevend is en interessant om te ontdekken, maar dat brengt tegelijkertijd ook een aantal risico’s met zich mee. Door bewust te zijn met betrekking tot veiligheidsrisico’s kun je risico’s beperken. Er zijn verschillende organisaties die zich bezig houden met deze veiligheidsrisico’s. Er zijn zelfs trainingen voor te volgen.

Tips met betrekking tot import uit Azië

Voordat je producten importeert vanuit Azië, is het verstandig om te bekijken of desbetreffende producten aan de wetgeving en regels voldoen. Eisen zijn terug te vinden in de Warenwetbesluiten. Daarnaast kun je ook samples opvragen van de producten die je wilt importen vanuit Azië. Als je heel veel producten gaat importeren, dan kan een zeecontainer van pas komen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Balktrade voor zeecontainers. Wanneer je een container met producten importeert vanuit Azië, dan zal er een gasmeting van een container plaats vinden. Deze gasmeting bepaalt of de container het land mag worden binnen gelaten of niet.

Kosten bij de grens

Voor import uit Azië boven de €22,00 per verzending dienen altijd douanekosten betaald te worden. Over pakketten met een waarde tussen de €22,00 en €150,00 dient 21% omzetbelasting betaald te worden. Kosten voor de douane worden in rekening gebracht bij alles wat meer waarde heeft dan €150,00. Daarnaast moet er ook de 21% aan omzetbelasting betaald worden. Houd daar altijd rekening mee. Laat het je echter niet ontmoedigen en bestel gerust je favoriete producten of kleding vanuit Azië.