Apart eten in Azië

Azië staat niet alleen bekend om haar bijzonder mooie gebieden, maar ook om het vreemde eten. Soms ben je dapper genoeg om het te eten maar af en toe laat je het toch liever staan. Wat dacht je van salamanders? Of een ei waar nog een embryo in zit? Lopen de rillingen je al over je rug? We nemen je mee op een voedselreis door Azië zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Verschillende delicatessen
In Filipijnen eten ze het als lekkernij. Het land staat dan ook bekend om de zogeheten balut: een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo. Deze hartige snack zie je vooral veel terug op straat: tientallen kraampjes verkopen deze delicatesse. Veel Filipijnen eten het vooral ’s nachts als snack na een nacht stappen of drinken. Durf jij het aan?

In Nederland zijn er genoeg mensen die lever eten, maar wat dacht je van een koeienlong? In Maleisië eet men dit vaak als bijgerecht bij de rijst. In India en Pakistan gaan ze nog een stapje verder: daar eet men bijna alles van een geit. Een hapje geitenhersenen? Geen probleem! Ook de kop, de maag, de testikels en de poten worden met alle liefde opgediend.

Gek gezicht: gefrituurde spin
In meerdere Aziatische landen zul je salamanders en sprinkhanen op de markt of in de het plaatselijke restaurant vinden. Ze worden meestal geserveerd als een saté en het wordt gezien als een echte lekkernij. Als daarbij je het kippenvel al op de armen staat, moet je eens naar Cambodja gaan. Daar eten ze gefrituurde spin! Ook hebben ze in dit land een heuse tarantulacocktail. Dit is een drankje gemaakt van rijstewijn, spinnendarmen en nangafruit. Dit drankje zou goed zijn voor je hart, maar of het daadwerkelijk ook zo lekker is…

De culturele diversiteit in Azië

aziatisch eten

Eten is altijd lekker. Zeker Aziatisch eten. Wanneer je een bezoek brengt aan Azië, moet je zeker kennis maken met de cultuur en het eten. Het zal niet alleen een onvergetelijke indruk achter laten, ook een lekkere nasmaak qua eten zal een blijvende herinnering achterlaten.

Bezoek de Aziatische markt

Mensen uit Azië eten geheel andere gerechten dan in Nederland. Natuurlijk kun je in Nederland allerlei Aziatische gerechten uitproberen, maar het is veel leuker om op het continent zelf te ervaren hoe gevarieerd de Aziatische keuken is. Breng daarom zeker eens een bezoek aan een Aziatische markt. Al is het alleen maar het gekakel van allerlei beesten die je om je heen hoort.

Aan uitgebreide en gevarieerde keuken

Azië wordt vaak alleen maar gekoppeld aan rijst. Echter is het keukenaanbod veel uitgebreider. Aziatische mensen zijn dol op vlees en gevogelte. En ze zijn uitstekend in het bereiden van een heerlijke maaltijd. Wanneer je daar meer over wilt weten, zijn er verschillende brochures verkrijgbaar bij een reisbureau. Ook op het internet is er het een ander te vinden.

De Aziatische keuken

Onder de Aziatische keuken, verstaan we de keuken van het verre Oosten. Hoewel er onderling nog verschillen zijn, zijn rijst en vis vaak terug te vinden in de typische gerechten van de streek.
Mijn drie favoriete Aziatische keukens licht ik met plezier verder voor je toe.

De Chinese keukenasiacompass

De Chinese keuken is één van de meest veelzijdige keukens die je in Azië vindt. Dit is vooral te danken aan de grootte van het land en verschillende invloeden en culturen die je er kan vinden. In het oosten van China vormt rijst de basis, in het noorden vind je dan weer vooral tarwe terug.

De maaltijden worden meestal bereidt aan de hand van roerbakken, frituren of wokken. De Chinese keuken dankt zijn typische smaak aan de smaakmakers die gebruikt worden, zoals deze:

 • Sojasaus
 • Gember
 • Koriander
 • Knoflook
 • Hoisinsaus

De Indische keukenasiacompass2

Om te beginnen is het belangrijk te weten dat de Indische keuken verschilt van de Indonesische keuken. Toch kunnen deze niet los van elkaar gezien worden, aangezien de smaken vaak in elkaar overvloeien. Dit zijn enkele voorbeelden van typische Indische gerechten:

 • Zwartzuur
 • Risolles
 • Indische rijsttafel
 • Ajam Kodok
 • Gevulde koolrolletjes
 • Udang Wotiap
 • Sop kacang polong
 • Ajam masak mosterd

Koreaanse keukenasiacompass3

De Koreaanse keuken is een relatief eenvoudige keuken. Hier worden vooral rijst, tofu, groenten en zeewier gebruikt. Eigen aan een Koreaanse maaltijd is dat deze steeds vergezeld worden door een groot aantal bijgerechten.