Cappadocië betoverende natuurschoon in een oosterse wereld

Cappadocië staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze streek in Anatolië, het Aziatische deel van Turkije is een van ’s werelds natuurwonderen en is werkelijk betoverend.
Het tufsteenlandschap, ontstaan door ontelbare vulkaanuitbarstingen gedurende miljoenen jaren is bijzonder grillig. De kegels die door het gestolde lava ontstonden, werden in de prehistorie uitgehakt tot woningen.

Göreme

Het mooie stadje Göreme kan worden gezien als het centrum van Cappadocië. Hier zijn veel van deze kegelwoningen te vinden.
Een overnachting in een van de hotels die zijn gebouwd in uitgehakte rotsbergen is een bijzondere ervaring. U proeft de oosterse sfeer, want de hotels en de kamers zijn traditioneel ingericht met authentieke typisch Turkse attributen van weleer. Hier bevindt zich ook het Göreme Open-Air Museum, een bezienswaardigheid dat niet overgeslagen mag worden.
Vanaf de vele uitzichtpunten is het aanschouwen van het unieke, op maanlandschap lijkende panorama bij zonsondergang adembenemend. Daarnaast behoort een spectakulaire ballonvaart tot de mogelijkheden om de streek te bezichtigen.

Derinkuyu

De ondergrondse steden zijn een ander beroemd fenomeen in deze streek. Deze zijn opengesteld voor toeristen.
Niet ver van Göreme ligt Derinkuyu, waar zich de grootste ondergrondse stad van Turkije bevindt. Om zich te beschermen tegen de vijand leefden 10.000 mensen in een netwerk van tunnels en 8 ondergrondse verdiepingen met een lengte van 30 kilometer.

Konya

Vanuit Cappadocië, één van ’s werelds mooiste natuurgebieden met prachtige authentieke Turkse dorpjes zijn er talloze tripjes te ondernemen. Aan historisch erfgoed ontbreekt het niet. In de directe omgeving zijn eeuwenoude amfitheaters, kerken, moskeeën en kloosters te vinden.
Op iets grotere afstand ligt Konya, de stad van de dansende derwisjen, die door opzwepende rituele muziek al draaiend in een trance raken. De stad is een belangrijk centrum voor de islamitische soefibeweging. Hier bevindt zich het Mevlana Museum en Sultanhan Keravansaray.